αρχ. σελίδασυντακτική ομάδατρέχον τεύχοςπροηγ. τεύχηαναζήτησηοδηγίεςεπικοινωνίαenglish

 

τεύχος 7
(Φθινόπωρο 2005)

περιεχόμενα

περιλήψεις

βιογραφικά

βιογραφικά

 

Γιάννης Πλεμμένος

 

Ο Γιάννης Πλεμμένος σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στην Εθνομουσικολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλίας). Είναι κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και έχει φοιτήσει στη Μουσική Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνα Καρά. Έχει υπάρξει υπότροφος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λονδίνου (1994-7) και του ΙΚΥ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus (1989). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, και από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας τριών μονογραφιών (Το μουσικό πορτρέτο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αρμός 2003 – Συζητώντας για την ελληνική μουσική: Ένα διαχρονικό ταξίδι, Εν πλω 2004 – «Καλλιτεχνικώς προοδεύομεν»: Η διείσδυση της ευρωπαϊκής μουσικής στην ελληνική επαρχία, Έλυτρον 2005) και δεκάδων άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου (1987-97) και έχει ηχογραφήσει σε παγκόσμια πρώτη τα μουσικά έργα της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Είναι ιδρυτής του Βυζαντινού Χορού στην ελληνορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Αθανασίου και Κλήμεντος στο Καίμπριτζ και έχει συμμετάσχει σε σειρά εκπομπών του BBC Radio 3 με θέμα τη Βυζαντινή μουσική. Έχει λάβει Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος της Εφημερίδας «Ημερήσιος Κήρυκας» της Λάρισας (2005) και Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου από τον Δήμο Καλαμάτας (2004).

 

 

Παναγιώτης Πούλος

 

Ο Παναγιώτης Πούλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Εθνομουσικoλογία (BA Honours) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του SOAS (University of London), όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Inheriting innovation: A study of taksim within lineage of Turkish tanbur players». Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι αυτοσχεδιαστικές μουσικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, η τουρκική μουσικολογία, οι πολιτικές του πολιτισμού, η σχέση μουσικής και έθνους-κράτους και η μουσική βιομηχανία. Παράλληλα με τις σπουδές, μαθήτευσε με τους Περικλή Παπαπετρόπουλο (Ελλάδα), Cemal Akkiraz (Λονδίνο), Murat Aydemir και Necati Çelik (Τουρκία) στο σάζι και το πολίτικο λαούτο. Ως εκτελεστής έχει συμμετάσχει σε διάφορα σύνολα βαλκανικής μουσικής, δίνοντας συναυλίες στο Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη (Mandura, Nagme, Μüamer Ketencoğlu Kompanya κ.ά.), και είναι μέλος του κουαρτέτου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Rest. Ο Παναγιώτης Πούλος έχει δουλέψει ως επιστημονικός συνεργάτης του μουσικού κέντρου Λαβύρινθος (Κρήτη) και είναι εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

 

 

Καίτη Ρωμανού

 

Η Καίτη (Αικατερίνη) Ρωμανού είναι μουσικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Μουσικολογίας (Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1993), Master of Music στην Μουσικολογία (Indiana University, Bloomington, Indiana ΗΠΑ, 1974). Ήταν μουσικοκριτικός στην εφημερίδα Η Καθημερινή (1974-1986). Δίδαξε σε ωδεία της Αθήνας, του Άργους, της Καλαμάτας και του Βόλου. Από το 1994 διδάσκει στο Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του περιοδικού Μουσικολογία (1985-). Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα (σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού), καθώς και τα βιβλία:

Εθνικής Μουσικής Περιήγησις. 1901-1912, 2 τόμοι (Κουλτούρα: Αθήνα 1996).

Ιστορία της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής, (Κουλτούρα: Αθήνα 2000).

Η Ελληνική μουσική στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Ολυμπιάδες (1858-1896) (Υπουργείο Πολιτισμού / Κουλτούρα: Αθήνα 2004).

Η μουσική βιβλιοθήκη της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Κουλτούρα: Αθήνα 2004).

 

 

Γιώργος Σακαλλιέρος

 

Ο Γιώργος Σακαλλιέρος γεννήθηκε στη Γερμανία το 1972. Ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρητικών στην Αθήνα (Εθνικό Ωδείο). Είναι Διδάκτωρ ιστορικής μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών (2005) και αριστούχος απόφοιτος του αντίστοιχου Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996). Η διδακτορική του διατριβή εντάσσεται στον τομέα της Νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής, με θέμα: Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984). Η ζωή και το έργο του. Αναλυτική προσέγγιση και παρουσίαση του συνθετικού του ύφους με άξονα τα έργα για ορχήστρα. Επίσης, σπούδασε στο Ωδείο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Α. Μπαλτά (ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση) και Σ. Ζυγούρα (κιθάρα). Έλαβε Δίπλωμα Σύνθεσης (2005), Δίπλωμα Κιθάρας (1995), καθώς και τα πτυχία Φούγκας (1995) και Αντίστιξης (1993). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας, σύνθεσης και μουσικής ανάλυσης και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες ως κιθαριστής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής – διευθ. Θ. Αντωνίου). Το 2004 έλαβε το Α΄ Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης «Δημήτρης Δραγατάκης» της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, με το έργο “Lament for D. A string quartet” (για κουαρτέτο εγχόρδων και μαγνητοταινία). Έχει δημοσιεύσει μουσικολογικά κείμενα σε επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά (Αντίστιξη – Φούγκα) και κιθάρα στο Ωδείο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Ερευνητικά πεδία: ειδικοί τομείς ιστορίας της μουσικής στον 20ό αιώνα, ιστορία της μεθοδολογίας και εφαρμογές μεθόδων μουσικής ανάλυσης, ιστορία της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής.

 

 

Ανδριάνα Σουλελέ

 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1979. Σπούδασε ακκορντεόν (πτυχίο, 1998) με τον Γεώργιο Κωτσάκη και ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο αρμονίας) με την Βασιλική Φιλιππαίου στο Πολύμνιο Ωδείο Πατρών. Το 1998 έγινε δεκτή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Απέκτησε το Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών (Master – DEA) από το τμήμα Ιστορίας Μουσικής και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) το 2004. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του φοιτητικού περιοδικού ΜΟΥ.Σ.Α. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, το οποίο φιλοξένησε αρκετά άρθρα της. Συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο Μανόλης Καλομοίρης 1883-1962: 40 Χρόνια μετά, που πραγματοποιήθηκε το 2002 στην Αθήνα, με θέμα «Ο Μανόλης Καλομοίρης ως μουσικοκριτικός». Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jean-Pierre Bartoli.

 

 

Γιάννης Σταύρου

 

Ο Γιάννης Σταύρου είναι δάσκαλος με σπουδές βυζαντινής μουσικής, κιθάρας και θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται διετής μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή (εκπαίδευση παιδιών με Ειδικές Ανάγκες). Επί σειρά ετών υπήρξε μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου. Παράλληλα, ως μέλος συλλόγων και σωματείων, έχει ασχοληθεί με την οργάνωση μουσικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι διδάκτορας μουσικοπαιδαγωγικών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (υποτροφία από το Ι.Κ.Υ.). Διδάσκει μουσική σε Ειδικά Σχολεία των Ιωαννίνων και «Μουσική Παιδαγωγική» στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία του μαθήματος της Μουσικής στην εκπαίδευση, στα τραγούδια που διδάχτηκαν στα ελληνικά σχολεία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, καθώς και στα βιβλία που εκδόθηκαν αναφορικά με τη διδασκαλία της μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο.

 

 

Ιωάννης Φούλιας

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Μαθήματα μουσικής ξεκίνησε το 1989 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, απ’ όπου έλαβε τα πτυχία Αρμονίας (1994), Αντιστίξεως (1996), Φούγκας (1998) και Πιάνου (1998). Το 1994 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο απεφοίτησε ως αριστούχος το 1999 και στο οποίο υποστήριξε επιτυχώς την διδακτορική του διατριβή στην μουσικολογία το 2005. Είναι μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού Μουσικολογία αλλά και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του περιοδικού Πολυφωνία, ενώ διετέλεσε πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πρωτότυπα άρθρα και μεταφράσεις σε μουσικολογικά και μουσικά περιοδικά. Διδάσκει επίσης Ιστορία, Μορφολογία και Αρμονία της Μουσικής και συνεργάζεται τακτικά με τον Τομέα Εκδόσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

 

 
© 2002-2021 Περιοδικό Πολυφωνία